Kölyök Infó!

Kölyök

(Jó tudni!)

 

 

 

 

 

 
 
 

Kiskutya vásárlása a Diamond Patou-nál

 

Ha Ön eldöntötte, hogy pireneusit szeretne kennelünkből, akkor  mindenképp várjuk egy személyes találkozóra(ez mind az Ön, mind pedig a kutyus érdekében történik).

 

Elöljáróban „néhány jó tanács” azoknak, akiknek megtetszett ez a fajta, és szeretnének kiskutyát vásárolni.
Fontos, hogy szánjunk megfelelő időt a kiválasztásra, hogy később elkerüljük a csalódásokat, vitákat. Jusson eszünkbe, hogy optimális esetben 9-12 évre választunk magunknak társat. Tehát ne sajnáljuk rá az időt és nézzünk meg lehetőleg minél több tenyészetet / tenyésztőt, hogy megfelelő összehasonlítási alapunk legyen, illetve amennyiben lehetőség van rá ismerjük meg a hivatalos fajtaleírást( FCI Standard 137 – a hivatalos magyar fordítás már oldalunkon is megtalálható 🙂 ). Lényeges különbségek vannak a kan illetve szuka kutyák temperamentuma, kezelhetősége között. A szuka kutyák lényegesen engedelmesebbek, ragaszkodóbbak. A gazdájukért mindent megtesznek, szinte szerelmesek a gazdiba. Míg a kanok sokkal „önfejűbbek”, önállóbbak.
Fontos megemlíteni, hogy a kutya képzésére gyerek vagy lobbanékony, akaratgyenge felnőtt nem alkalmas. Nagyon fontos, hogy a gazdi szeretete mellett a kutya mindig érezze hogy nem ő az úr, csakis a gazda akarata érvényesülhet. Ellenkező esetben később a kutya jellegéből adódóan nagyon komoly problémák merülhetnek fel. Fontos a korai szocializáció:  fiatal korban kell rászoktatni a póráz, nyakörv viselésére, utazásra, közlekedésre autón, buszon más állatokhoz stb.  Ne engedjük, hogy idegenek etessék a kutyát.

 

A kölykök megszületését követően – pár nap után, mikor már tudjuk, hogy épek és egészségesek, felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy megosszuk  a jó-hírt. Az első pár hétben nem tudjuk lehetővé tenni, hogy a leendő gazdik jöjjenek és megnézzék a kölyköket, mivel még nagyon picik. De természetesen telefonon, e-mailben lehet érdeklődni hogylétükről  ♥ !

Kb. 4 hetesen már tudjuk őket fotózni, kamerázni, mivel ebben a korban már mutatnak érdeklődést a külvilág ingereire.

6-7 hetesen már meg lehet látogatni(leendő gazdi,barát,bárki), esetleg kiválasztani.

A kölykök ekkora már elég erősek, hogy új emberekkel és élményekkel találkozzanak.

Általában 9-10 hetesen adjuk át a leendő gazdiknak a kölyköket koruknak megfelelő oltásokkal, féregtelenítve, származási lappal, mikrochippel (igény szerint útlevéllel), szerződéssel és tanácsokkal.

 

Kutyák oltása
Mivel az oltás során gyengített, vagy elölt kórokozókat juttatnak az állat szervezetébe, ezért fontos, hogy minden esetben csak egészséges állatot szabad beoltani. A kölyök életében az egyik legnagyobb stresszhelyzet amikor az új helyre kerülnek. Az immunrendszerük működését a stressz negatívan befolyásolja. Előfordulhat az is hogy az állat az eredeti helyén már esetleg fertőződött valamilyen kórokozóval de a tüneteket azonban még nem lehet észlelni. Mivel ezekben az esetekben is hordozhat veszélyt magában az oltás, az új helyre kerülés után 2-3 nappal ajánlott csak oltani.

 

Mikor és hány oltást kell kapnia a kutyának 
Az alapimmunizálást 6-8 hetes korban kell elkezdeni,melynek során 2 hetes időközökkel kap oltást a kutya.A megfelelő védettség érdekében az oltásokat meg kell ismételni.
6-8 hetes kor parvo
8-10 hetes kor parvo
10-12 hetes kor kombinált (parvo,fert. májgyulladás, szopornyica, leptospirosis)
12-14 hetes kor kombinált
14-16 hetes kor veszettség
6 hónap múlva veszettség
A kiskutyák féregtelenítését az oltásokkal együtt végezzük, majd célszerű azt 3 havonta megismételni.

 

 

A veszettség és kombinált oltásokat minden évben meg kell ismételni!

 

Kérjük, bátran forduljon hozzánk további információkért akár a fajtával, akár kutyáinkkal, akár a leendő párosítással vagy a kölykökkel kapcsolatban.

 

 

 

ds_Kép 043