Rólunk

a ” Pihe-k ”  (Pireneusi Hegyikutyák) és Mi

 

Üdvözlöm,

 

Kristók Dorottya vagyok, a Diamond Patou – Pireneusi Hegyikutya Kennel tulajdonosa.

Párommal, Bernáttal és gyermekeinkkel (Marcell és Luca) Magyarország északi részén élünk, Budapesttől mindössze 65 km-re.

 

ds_Kép 093

 

Gyermekkorunk óta mindkettőnknek(Páromnak és nekem is) volt kutyusunk, tehát nem volt kérdés, hogy fogunk-e kutyát tartani. A „négylábúak” iránti szeretetünket reméljük a gyermekeinknek is sikerül átadni, mivel már szerencsére ők sem tudják elképzelni mindennapjaikat a kutyusok nélkül.

Első közös kutyánk Maci (Wolf-Royal Star Pax), az ó-németjuhász 2003-ban érkezett hozzánk családi kedvencként, habár felmenői igencsak jeleskedtek kiállítás és munka területén egyaránt.

 

ds_Kép 1018

 

2011 augusztusában vásároltuk Maci mellé az első pireneusi hegyikutyusunkat, Hektort házőrzés céljából a Demoiselle Kennelből  Fehér Judit és Dr. Dankó István tenyésztőpárostól.

 

 

1_ds_Kep 042

 

Judit és István kérdezték, hogy esetleg a kiállítással is szeretnénk-e majd valamikor megpróbálkozni. Válaszunk az volt, hogy elsősorban házi kedvencnek szeretnénk Hektort, de a kiállítás lehetősége elől sem zárkóztunk el; olyannyira, hogy októberben „Nagyon Ígéretes” címmel tértünk haza a komáromi kiállításról.

…… és innentől már nem volt visszaút!

 

Ezúton is szeretném/szeretnénk Nekik megköszönni a rengeteg segítséget, szakmai tanácsot és a sok-sok sokszor éjszakába nyúló beszélgetéseinket!

 

Hektor igen szép eredményeket ért el.

2012. februárjában a FeHoVa kiállításon 9 hónaposan megszerezte élete első fajtagyőzelmét egy igen előkelő mezőnyben!

Márciusban pedig már  Hungária Junior Champion címmel büszkélkedhettünk.

Salzburgban a World Dog Show-n a Fiatal osztályban „ezüstérmes” lett……

 

Az igazat megvallva nagyon megszerettük a faját.

„Óriás” termete már önmagában is tekintélyt parancsol, de annál hatalmasabb a lelke, amely egyszerűen gyönyörű………

Mérlegel, dönt, majd cselekszik.

Feleslegesen egy lépést sem tesz, nem lehet „ugráltatni”, mint egy munkakutyát ; nem rohangál naphosszat az udvaron, inkább elvonul egy csendes helyre és pihen……

Ez azonban ne tévesszen meg senkit, ugyanis látszólag alszik, de egy másodperc tört része alatt robogó „gyorsvonattá” képes válni, aki a családját és területét bármi áron megvédi.

A család tagjait szereti, a gyerekeket imádja.

ds_Kép 155   ds_Kép 006

 

Időközben, 2012. február végén megérkezett a család új tagja Jázmin személyében, aki szintén a Demoiselle Kennelből származik.

Ő egy igazi tündéri kislány, aki kedvességével, huncutul csillogó szemeivel mindenkit levett a lábáról.

Az Ő eredményei is igen figyelemreméltóan alakulnak……..

 

ds_Kép 080

 

Július végén ismét bővült a család!

Nessy, a csodálatos életrevaló, mindig „mosolygó”,  ám elég öntörvényű kiskutya percek alatt belopta magát mindenki szívébe. A „nagyok” egycsapásra elfogadták és ő máris a falka egyenragú tagjának érezte magát.

 

ds_Kép 043

 

Ezek a csodálatos kutyák döbbentettek rá arra, hogy itt az ideje a régóta tervezgetett álmaim megvalósításának – egy TENYÉSZET létrehozása, mely a Párom támogatása és a Gyermekeink megértése nélkül nem jöhetne létre.

 

Itt szeretném megragadni az alkalmat és köszönetet mondani mindazoknak – kutyáink tenyésztőinek, valamint kedves barátainknak -, akik segítsége nélkül a kutyázás terén ma nem itt tartanánk. Elért sikereink az Ő érdemük is, hiszen rengeteg elméleti és gyakorlati tapasztalataikat osztották meg velünk.

 

Ezért is igyekszem meglévő ismereteimet bővíteni, fejleszteni. Eddig sem szégyelltem segítséget kérni azoktól, akik többet tudtak nálam és ezután is meg fogom ezt tenni. Azt gondolom, hogy pontosan a TENYÉSZTÉS  területén van a legnagyobb szükség a tapasztalatcserére, hiszen ezáltal rengeteget tanulhatunk egymás problémáiból  és „jól bevált módszereiből” egyaránt.

 

Számomra mindennél fontosabb az egészség – amely magában foglalja a stabil idegrendszert, az erős csontozatot, a korrekt testfelépítést és  szőrzetet !!!

 

Ezért is nagyon fontos, hogy a pireneusi nevelése már kölyökkorban megkezdődjön, mivel a felnőtt kutya már túl erős és túl független természetű – emberi erővel lehetetlen megállítani.

A pireneusi hegyikutyának kiegyensúlyozott gazda kell, aki következetes, szeretetteljes módon, az állat önállóságát tiszteletben tartva bánik vele.  Csak akkor hajtja végre gazdája utasítást, ha az szerinte is ésszerű. Nincs értelme sokszor elismételni ugyanazt a parancsot, mivel azzal csak azt lehet elérni, hogy a kutya elveszítse az érdeklődését.

 

Természetesen elengedhetetlennek tartom, hogy kutyáink időről-időre megmérettessék magukat hazai és külföldi kiállításokon egyaránt.

 

Szeretném, hogy ezt a csodálatos fajtát még jobban megismerjék idehaza az emberek.

 

Mivel itt Magyarországon csak kevés tenyésztője akad, ezért a külföldi „vérfrissítés” lehetőségét tartom elképzelhetőnek az állomány javítására.

 

Terveink között szerepel egy teljesen új vérvonallal rendelkező kan ,illetve szuka vásárlása is.

Természetesen ők is alapos mérlegelés után kerülnek majd kiválasztásra.

 

Amennyiben szeretné jobban megismerni vagy kérdése van ezekkel a gyönyörű, hatalmas „fehér óriásokkal” kapcsolatban várom jelentkezését a ˝kapcsolat menüpontban jelzett elérhetőségeken, illetve személyesen a legközelebbi kiállításon.

 

Üdvözlettel:

 

Kristók Dorottya  &   Diamond Patou-k

 

83